Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Το «Νέο Κύμα»

Το νέο κύμα ήταν ένα είδος ελαφρούτραγουδιού και άνθισε σε μια εποχή που άνθιζε γενικώς το ελαφρό τραγούδι και το δυτικότροπο, π.χ. πόπ, και το ελληνικό. Το ελαφρύ/ο τραγούδι ονομάστηκε έτσι μάλλον ως μελωδικό, κατ’αντιδιαστολή προς το πιο ρυθμικό ή βαρύ λαϊκό.
Expressis verbis το νέο κύμα δεν ήταν πολιτικό τραγούδι, όπως βέβαια και τα περισσότερα ελληνικά είδη τραγουδιού. Αν θέλουμε να το αντιστοιχήσουμε προς κάποιο πολιτιστικό ρεύμα, ίσως θα μπορούσαμε να το παραλληλίσουμε με το υπαρξιστικό κύμα, αλλά χωρίς τη φόρμα του μοντερνισμού.
Ο στίχος χαρακτηρίζεται από απλότητα και ελληνικότητα και έμμελλε, κατα τη γνώμη μου, να αποτελέσει το πρόπλασμα για την επόμενη γενιά ελαφρού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού.
Να σημειώσω ότι από μουσικολογικής πλευράς στο νέο κύμα πρέπει να ενταχθούν και αρκετές επιτυχίες των επώνυμων Ελλήνων συνθετών της δεκαετίας του 1960, του Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Χατζή.
Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλια των ειδημόνων πάνω σ’αυτό το θέμα, αλλά με την παράκληση να μην επαναλαμβάνουν τα δικά μας λόγια κάποιοι όψιμοι θεωρητικοί. Ασφαλώς αρκετοί έχουν τη συνήθεια να επαναλαμβάνουν κάτι που έχουν διαβάσει, τώρα και στο ίντερνετ, χωρίς μνεία των συγγραφέων, αλλά καλό είναι να αρχίσουμε να δίνουμε αναφορές, όπως και στις επιστήμες.
Οι αναφορές είναι ένδειξη τεκμηρίωσης, τιμής και προσωπικής, του καθενός αξιοπρέπειας, ταιριάζει δε σε ανθρώπους που έχουν πραγματικές φιλοδοξίες και απαιτήσεις από τον εαυτό τους και από το κοινωνικό περιβάλλον που θέλουν να δούν.

Ευχαριστώ,


Δημήτρης Κιούκιας.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Νέα Δημοσίευση: για τη σύγχρονη εκπαίδευση

Distance Learning: Some parallels with conventional learning and administrative principles Κιούκιας Δημήτρης ΕΑΠ http://dx.doi.org/10.12681/icodl.920

Στο ανωτέρω συνεδριακό κείμενο γίνονται παραλληλισμοί μεταξύ της συμβατικής εκπαίδευσης και της εξ αποστάσεως. Είναι μάλλον λογικό αυτό, αφού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η κοινή προέλευση και το θεμελιακό υλικό της εκπαίδευσης, όπως το γραπτό κείμενο και η γλώσσα.

Ταυτόχρονα – και ερμηνευτικά θα λέγαμε- επιχειρείται αναγωγή σε κοινές θεμελιακές πολιτικο-διοικητικές αξίες, όπως αυτές που συνοδεύουν τη «νέα δημόσια διοίκηση».

Αυτές είναι οι βασικές αφετηρίες της ανάλυσης και αυτοί οι πρωταρχικοί σκοποί. Αν τώρα ορισμένοι αναγνώστες επιχειρούν και άλλα συμπεράσματα, ας πούμε ερήμην του κειμένου, θα χαρούμε να τα ακούσουμε δημόσια.

Ευχαριστώ για την προσοχή,


Δημήτρης Κιούκιας.

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Σύστημα διακυβέρνησης

Θεωρείται σήμερα, κατα πώς φαίνεται, ότι είναι δυνατόν να διοικήσει κανείς κοινωνίες με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

Σχετική πηγή: Journal of Modern Education Review, Nov. 2017 (6/11/2017).


Δημήτρης Κιούκιας.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Σκοπιανό

Όπως είπαμε, εκτιμούμε τις διάφορες προτάσεις για το ζήτημα, που βέβαια περιλαμβάνει και συνοδά ζητήματα, για τα οποία πάντως δεν τοποθετηθήκαμε εμείς.
Να προσθέσω επίσης ότι η άποψή μας είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη δεκαετία και δεν υπαγορεύτηκε από τρέχουσες συγκυρίες.
Να πώς ακόμα ότι εκείνα τα χρόνια είχα την ευκαιρία να ζήσω και στη Μακεδονία και, για λίγο, στα Σκόπια, ως εκπρόσωπος ελληνικού ιδρύματος.

Ένα μικρό ανέκδοτο από κείνη την επίσκεψη: Μου λέει ο επικεφαλής, ή μάλλον με αποκαλεί "Αριστείδη". Του απαντώ: "Δεν πειράζει για το λάθος, δεν είμαι άλλωστε και τίποτα το σπουδαίο!" Εννοείται ότι η ατάκα εκείνη με γυρνόφερνε για λίγο καιρό. Επρόκειτο για όνομα προηγούμενου Έλληνα επισκέπτη, μήπως κάτι άλλο;

Θα τα ξαναπούμε...

Δ. Κιούκιας.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Mazentonia

Εκτιμώ τις προτάσεις που έχουν γίνει κατα καιρούς για το "Σκοπιανό".
Από την πλευρά μου είχα από καιρό διαμορφώσει την εξής άποψη:

Θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα σε γλωσσική βάση, π.χ. Makedonia vs Mazentonia, ή κάτι τέτοιο.
H λύση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί και με ουδέτερη ονομασία.

Μια σχετική πηγή: Κιούκιας, Δ., Ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα και ομάδες συμφερόντων, Αθήνα 2006, σελ. 202.

Δημήτρης Κ. Κιούκιας.

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Εθνικά θέματα

Παρότι είχαμε σπουδάσει μεταξύ άλλων «διεθνείς σχέσεις», στα πλαίσια του Μάστερ που αποκτήσαμε από το Π/μιο του Birmingham το 1988, δεν προβήκαμε σε εκτενή αρθρογραφία πάνω  σε διεθνή ζητήματα, που αφορούν μάλιστα και τη χώρα μας, ίσως λόγω και της  υπερεξειδίκευσης που είχε επικρατήσει.
Εν τούτοις, between  the lines, όπως λένε, είχαμε επιχειρήσει  κάποιες συμβολές σποραδικά, αν μάλιστα ταίριαζε κάτι τέτοιο στις θεματικές που πραγματευόμασταν κατα καιρούς-σημειώνω ότι είχαμε ασχοληθεί με πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα της Ευρώπης.
Πάντως, δεν είδαμε κάποια ιδιαίτερη ανταπόκριση από επίσημους φορείς και έτσι ειδικά από το 2006-7 και μετά στραφήκαμε σε άλλες αναζητήσεις, γόνιμες κατα τη γνώμη μας πάντως.

Ευχόμαστε καλή χρονιά,

Δημήτρης Κιιούκιας.


"Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License".