Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Aνορθόδοξη διδασκαλία



Η διδασκαλία με ανορθόδοξους τρόπους παίρνει κάτι από την θεματική κάθε φορά κατηγορία στην οποία εμπίπτει και μεταπίπτει το ανορθόδοξο μέσο.

Καλή χρονιά,


Δημήτρης Κιούκιας

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Η λεπτή και σοφή ειρωνεία του Σωκράτη

Όπως αναφέρει ο Ξενοφώντας, μια φορά ο Σωκράτης απέτρεψε με τακτ κάποιο φιλόδοξο νέο να ηγηθεί της Αθήνας. Δεν μπορώ να μεταφέρω εδώ αυτούσιο το διάλογο, απλά θα δώσω μια σύνοψη.
Αφού λοιπόν τον καλωσόρισε, "άκουσα Κάλλιστε πως θες να μας κυβερνήσεις" και "μπράβο σου", όπως θα λέγαμε σήμερα, συνέχισε: "Και πως σκέπτεσαι να μας κυβερνήσεις;". Εκείνος απάντησε με κάποιες γενικότητες. "Πολύ ωραία, αλλά για να το κάνεις αυτό, χρειάζονται τείχη και τα τείχη χρήματα". Ακολουθούν μια σειρά από άλλες ερωτήσεις, στις οποίες ο νεαρός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ο διάλογος τελειώνει με το συμπέρασμα "όταν λοιπόν θα τα μάθεις αυτά, θα γίνεις άξιος κυβερνήτης και θα είμαστε τυχεροί να σε έχουμε". 

Του Δημήτρη Κ. Κιούκια

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Θεωρητικό και πρακτικό

Το γραπτό φαίνεται πιο πρακτικό απ' το προφορικό,
αν συνδυάσουμε το  "scripta manent" και το "έπεα πτερόεντα". που βέβαια είναι πιο παλιό από το πρώτο. Πράγματι, αυτό που μένει εκτοπίζει αυτό που φεύγει. 

Του

Δημήτρη Κ. Κιούκια

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Ο "ταπεινόφρων" Σωκράτης

Ο Σωκράτης, παρά την ειρωνεία του και τα ειρωνικά του σχόλια, υπήρξε και ταπεινόφρων, αφού ειρωνεύτηκε και τον εαυτό του (σε μια περιπαικτική διάθεση, εκείνη την ημέρα).

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Μαθήματα ζωής και πολιτικής της

Μαθήματα ζωής και πολιτικής της

Του Δημήτρη Κιούκια

Α. Δεν αξιολογούμε κάτι από το 20-30% του, αλλά τουλάχιστον από το 70% του. Αν κάποιος ασκεί σε μεγάλο βαθμό το επάγγελμα του ξυλουργού, αλλά έχει σαν χόμπυ και το ψάρεμα, δεν θα τον χαρακτηρίσουμε ως ψαρρά.

Β. Αρκετοί άνθρωποι είναι πολυδιάστατοι. Τις σωστές διαστάσεις όμως θα βρούμε με ποσοτική και ποιοτική ανάλυση, δίνοντας συντελεστές βαρύτητας στην τελευταία. Η απλή ποσοτική ανάλυση δεν επαρκεί.

Γ. Το σπουδαιότερο από τα έργα χαρακτηρίζει το έργο του ανθρώπου. Το σημαντικότερο επισκιάζει το επουσιώδες.

Δ. Αν ένας είναι υπερ της πρέφας και ο άλλος δεν τον χωνεύει, δεν προκύπτει ότι η πρέφα είναι αχώνευτο πράγμα.

Ε. Η τακτική των άκρων είναι μεν μια πολιτική τακτική, αλλά δεν είναι για όλες τις εποχές. Η θεωρία του ¨εχθρού-φίλου΅ υπήρξε συγκεκριμένο ιστορικό δόγμα.

Στ. Μην κρίνεις κάποιον από μια ημέρα, αν είχε δέκα λαμπρές μέρες.

Ζ. Το πολύ δεν μετριέται μόνο με απλούς αριθμούς, όπως σε μια μεγάλη ομάδα μπαίνει και ένας παίκτης τετάρτου για ενενήντα λεπτά.

Η. Η ποσότητα δεν μετριέται μόνο με την ποσότητα-αλλά και με την ένταση, την έκταση, τη συχνότητα, την βαθύτητα, κ.α.

Θ. Η ταπεινοφροσύνη δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του εγκωμιάζοντα αυτήν.

Ι. Δεν γνωρίζουμε το φαινόμενο μόνο από τις αρνητικές του ιδιότητες, εκτός κι αν επιδιώκουμε μια αυτοεκπληρούμενη δυσοίωνη προφητεία.

Κ. Η μνησικακία δεν είναι η μόνη τροφή-υπάρχουν και πιο νόστιμα φαγητά.


"Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License".