Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Τα πάθη

 


Τα ιδιωτικά πάθη πρέπει να βρίσκονται σε κάποια συμφωνία με τις δημόσιες ρυθμίσεις κι είναι ένα ζήτημα αν οι τελευταίες πρέπει να "διώκουν το πάθος"
αν δε δημιουργεί ιδιαίτερη φασαρία, κι αν αντίθετα συνοδεύει τη μοναξιά της δημιουργικότητας- γιατί μερικά πράγματα, απ’ αυτά που καμιά φορά παινευόμαστε και ζούμε τουριστικά, στήνουμε π.χ. αγάλματα του Μότσαρντ, ή ημιθεοποιούμε σε λαμπρό Πάνθεον, περίοπτο και περιζήτητο, δημιουργούνται κατα μόνας και κατα βάσανον.

Και πάνω σ’ αυτή τη βάση δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη λύση να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες ο Δηλιγιάννης, ή να μην είχαν υπάρξει τόσες και τόσες κλειστές λέσχες και κύκλοι διάφοροι, που μερικές φορές είχαν κι αυτοί τα δικά τους πάθη, μερικά από τα οποία κατέληγαν και σε δημόσιες αποφάσεις και άρα δημιουργούσαν φασαρίες, κατα κάποιο τρόπο, δίκαια ή άδικα.
 
Και δεν θα λογαριαζόμουν Ευρωπαίος, στο τέλος, τέλος, αν δεν τα είχα σκεφτεί αυτά και άλλα πολλά, αν δεν είχα διαβάσει κάμποσες βιογραφίες "μεγάλων ονομάτων"και κάτι από Ντεκάρτ (δείτε π.χ. στα «Πάθη της ψυχής», περιοδικό Ευρωπαϊκή Έκφραση).

(Για διαβάθμιση των "παθών", σοβαρών εγκλημάτων, κλπ. μπορούμε να συμβουλευτούμε τα ποινικά μας κείμενα, σήμερα, αλλά και πιο πίσω, όπως έκανε π,χ, ο Μοντεσκιέ).

Και κάτι ακόμα: Όπως συχνά στους εργασιακούς χώρους που κατοικούσα άκουγα πως ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, θα σκεφτόμουν -και πάλι- κάτι ανάλογο, όπως΄το ότι το ιδιωτικό πάθος του ενός δεν πρέπει να γίνεται - εύκολα- δημόσια απόφαση για τον άλλον.



 Δημήτρης Κιούκιας

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Επικοινωνία: συνέχεια



 


Ένα παλιό τραγούδι έλεγε: «Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε, πρέπει να την επάρεις σοβαρά, πρέπει να την επάρεις σοβαρά".

 


Και την επικοινωνία πρέπει να την επάρεις σοβαρά κι όπως είχε πεί στην τηλεόραση ένας πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος με γαλλικές επιρροές, η κατοχή του λόγου είναι ένα πολυ σημαντικό θέμα. Το ποιός και πόσο κατέχει το λόγο είναι δηλαδή πολύ σημαντικό, είναι, θα συμπληρώναμε

power resource (υπάρχει σχετική βιβλιογραφία). Πηγαίνοντας ένα βήμα παρα πέρα, θα έλεγα ότι η επικοινωνία είναι ζήτημα κυριαρχίας, επομένως και εθνικής και ιδωτικής. Και κανένας δεν θα ήθελε, φαντάζομαι να έχει σημαντική απώλεια κυριαρχίας, είτε στην ιδιωτική του ζωή, είτε στην εθνική (το πόσο και πότε θα μοιραζόμαστε την κυριαρχία μας είναι ένα θέμα, αλλά παρεπόμενο).
Θα μεταγραφεί καλύτερα αυτό στο σημερινό λεξιλόγιο, αν στη θέση της «κυριαρχίας» βάλουμε τη λέξη «δικαιώματα» ή «ταυτότητα».


Θα κλείσω διευκρινίζοντας ότι η σειρά σκέψεων για την επικοινωνία, τόσο εδώ, όσο και στο βιβλίο που αναφέρουμε τώρα τελευταία, δεν είναι μια έκκληση για επανακρατικοποίηση, αλλά για καλύτερο

regulation. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι έκκληση για κατανομή ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών με βάση το κριτήριο της ηθικής ανωτερότητας, που εγγυάται την μη κατάχρησή τους, την μη κατάχρηση, δηλαδή, κοινωνικών και αστικών δικαιωμάτων.

Δ. Κιούκιας

Μικρό σχεδίασμα



Το ψέμμα είναι άμμος και γυαλί

και ο Πολύφημος με ένα μάτι.

 

(Υποσημείωση:Οι επικοινωνίες είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να τις μοιράζουμε όπως-όπως. Το μοίρασμα των επικοινωνιών είναι πρωταρχικό για την κοινωνική δικαιοσύνη, που μπορεί να οριστεί και ως δίκαια κατανομή των επικοινωνιών. Εν ολίγοις ο λόγος δεν παίζεται στα ζάρια, εκτός κι αν αποφασίσουμε να διαγράψουμε την Ιστορία Η υπερβολική διάχυση της επικοινωνίας πιθανόν να ακολουθείται από μια υπερβολική συγκέντρωση, στα πλαίσια ενός ολιγαρχικού συστήματος. Είναι κάτι σαν την δήθεν διαχυτικότητα που ακολουθείται από αυταρχισμό, μια χαρά).

Δ. Κιούκιας

(Για… περισσότερη επικοινωνία δείτε «Ρυθμοί Φιλοσοφήματα»).

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Το ωραίο



 

Μελετώντας την ιστορία των τεχνών και της αισθητικής, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τον Χέγκελ και από κεί μέχρι τον 20ο αιώνα, διαπιστώνουμε ότι το ωραίο οπωσδήποτε έχει σχέση με τη συμμετρία, την αρμονία και την γεωμετρία, η οποία πιστεύουμε ότι είναι (και) η τέχνη της εξαγωγής - φανερώματος του συμμετρικού. Γιατί η γεωμετρία κυρίως καταπιάνεται με το συμμετρικό, αναδεικνύει τις σχέσεις των σημείων μέσα από το φαινομενικά ακανόνιστο και χαοτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας κατ’ εξοχήν εραστής της αρμονίας, ο Πλάτωνας, έγραψε έξω από τη σχολή του το «μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω».
Φαίνεται ότι το ωραίο έλκει και κατευνάζει την ανθρώπινη φύση, αφού στην ιστορία της κατασκευαστικής ανθρώπινων κατοικιών και διακοσμήσεων, πόλεων, κυριαρχεί συντριπτικά το γεωμετρικό-αρμονικό. Για παράδειγμα, σπάνια ξεφεύγουμε από την ιδέα του ορθογωνίου για να καταφύγουμε σε άλλα σχήματα, ή σε σπηλεοειδή. Ο κανόνας αυτός δεν αναιρείται από την περιστασιακή παρεμβολή άλλων σχηματισμών ή εικόνων: Αυτή σπάει απλά τη μονοτονία που θα γινόταν μονομανία, αν όλα επιμέναν να είναι επίπεδα ή ορθογώνια (όπως δείχνει μέρος της ειρωνικής τέχνης του 20ου αιώνα). Και άλλωστε η επικράτηση του γεωμετρικού έρχεται να βάλει μια τάξη στη φύση, η οποία συγκριτικά εμφανίζεται πόλύ πιο ακανόνιστη. Με το ίσιο και το αρμονικό έρχεται ο άνθρωπος να υπογραμμίσει την παρουσία του, να δημιουργήσει ανθρώπινες νησίδες στο χάος που τον περιβάλλει.
Ο κανόνας αυτός δεν αναιρείται μέχρι σήμερα, εξακολουθούμε κατα βάση να κτίζουμε και να χωροτακτούμε κατα τον παλιό αυτό κανόνα, έστω κι αν προσθέτουμε περισσότερο γυαλί και άλλα υλικά (το γυαλί ίσως υπογραμμίζει μια πρόσφατη διάθεσή μας να είμαστε διαφανείς, ή να αντικατοπτριζόμαστε πολλές φορές, σε διάφορα αντίτυπα, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα θέλαμε να θίξουμε ΄περισσότερο εδώ-υπάρχουν άλλωστε ωραίες σχετικές εξηγήσεις άλλων συγγραφέων).
Η τέχνη τώρα της διαμαρτυρίας που αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα, από ιστορική οπτική, προσπαθεί να αμβλύνει περισσότερο τον κανόνα, να σπάσει σε κάποιο βαθμό την τάξη, αλλά δεν τολμά να προτείνει μια πλήρη ανακατασκευή, έναν άλλο κανόνα. Δεν έχει π.χ. προτείνει ένα σχέδιο πόλης με πρότυπο ένα λαβύρινθο και έτσι συναινεί σιωπηρά στην τακτικότητα, που έχει φυσικά σχέση με την επικοινωνία, την οικονομία, την ταχύτητα, τον μη αποπροσανατολισμό. Πρακτικό πεδίο εφαρμογής αυτού είναι συχνά το σπίτι, ο εσωτερικός και δικός μας χώρος. Ένα ακόμα πεδίο εφαρμογής είναι οι χώροι καλλιτεχνικής αναπαράστασης που, αν και φιλοξενούν ποικίλες τεχνοτροπίες, γίνονται όλο και περισσότερο γεωμετρικοί, ή απλά παραμένουν κλασικοί.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι μέχρι στιγμής προτιμούμε την άνεση των κανονικών σχημάτων, ακόμα και για να σπάσουμε περιστασιακά και πειραματικά τη δομή τους. Το έσχατο καταφύγιο είναι το συμμετρικό, μας διευκολύνει στους βηματισμούς μας. Και πολλές εκφάνσεις της ζωής μας και πολλά στοιχειώδη εργαλεία μας, όπως η γλώσσα διέπονται ουσιαστικά από τη συμμετρία και τη λογική σχέση, με τα σταυρόλεξα και τα αρκτικόλεξα να αποτελούν μάλλον έντεχνες διαφυγές για επιστροφή και καλύτερη εκτίμηση.

(Σχετικά δείτε και «Ρυθμοί Φιλοσοφήματα
», 2014, όπου και σκέψεις για το υπερβολικό, το τεστ και άλλα συναφή. Να παρατηρήσουμε επίσης ότι με το δοκίμιο αυτό δεν καλύπτουμε, φυσικά, όλο το αισθητικό πεδίο, δεν κάνουμε λόγο π.χ. για το ρόλο του κύκλου, της καμπύλης, ή άλλων πολιτισμικών τάσεων. Πιστεύουμε πάντως- και αυτή είναι η παρούσα θεματική μας, ότι δεν αναιρείται έτσι ή αλλιώς ο βασικός ιστορικός αισθητικός κανόνας, διότι τα επι μέρους ενταγμένα χρωματίζουν, αλλά δεν αλλάζουν ποιοτικά το βασικό πλαίσιο ένταξης. Επισημαίνουμε τέλος τη σχέση του ρυθμικού με το συμμετρικό και ωραίο. Ίσως επανέλθουμε στο θέμα, με άλλη ευκαιρία, όπως για τη σχέση γεωμετρικού και υπολογιστών).
Δημήτρης Κιούκιας
 

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οικονομία του τάδε τύπου

Για την αξιολόγηση μιας οικονομίας και την κατάταξή της σε κάποιο τύπο υπάρχουν διεθνώς παραδεδεγμένα κριτήρια, ενώ η βιβλιογραφία παρέχει σχετικές τυπολογίες (δείτε π.χ. Κιούκιας 2007, Εισαγωγή στα κοινωνικά κράτη, όπου περιλαμβάνεται, πέραν των κριτηρίων και τυπολογιών, και φιλοσοφική θέωρηση).
Οπωσδήποτε στα κριτήρια αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και τό ύψος των αμοιβών και μάλιστα κατα κλάδο, δηλαδή και σε εξειδικευμένους τομείς. Έντονες ανισότητες ενδοκλαδικά θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν. Τέλος, να θυμίσουμε ότι ορισμένες - κραταιές- οικονομίες δεν εντάσσονται παραδοσιακά στις οικονομίες laissez faire, έχουν βασιστεί, όπως θα δεί ο αναγνώστης, σε άλλες διευθετήσεις.

Δ. Κιούκιας

 

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

O Ρήγας και το "ταμ-ταμ"


Ο Ρήγας Φερραίος ίσως δεν θα είχε περάσει στην ιστορία, αν δεν είχε γράψει το Θούριο.
Εκείνο το ρυθμικό "ταμ-ταμ", το τατα τατάτα/τατάτα τατατά, ήταν που συνέγειρε και χαράχτηκε στη συλλογική μνήμη, σαν εκείνο το μεταγενέστερο "στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη".
Πολύ πιθανόν μάλιστα να μην είχαν γραφτεί ορισμένα από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια, που έχουν κατα βάση ύφος εμβατηρίου (του Χατζηδάκη π.χ. το τραγούδι που έχει σαν εναρκτήριο  στίχο "από το Τρωικό κάστρο η Ανδρομάχη στον Έκτορα που κίναε για τη μάχη..." και αρκετά του Θεοδωράκη).

Ήταν μια μικρή επισήμανση  με αφορμή την επικαιρότητα.


Δημήτρης Κ. Κιούκιας
"Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License".