Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Γλώσσες διατίθενται

Όλα τα επαγγέλματα δεν είναι παραγωγικά, αλλά κάτι κάνουν όμως. Για παράδειγμα, οι κοινωνικές επιστήμες επαγγελματικά μας δίνουν φωνή για να μιλήσουμε κάπως επεξεργασμένα για την πολιτική. Ο τρόπος που μιλάμε σήμερα πολιτικά προέρχεται απ' αυτές, κατα κύριο λόγο. Οι όροι κοινωνικός αποκλεισμός, κοινωνική συνοχή, θεσμοί-θεσμικός, "κάδρο", κοινωνικοί και πολιτικοί ρόλοι, διάκριση εξουσιών, δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα-ανισότητα, εκλογές, δημοψήφισμα, λογοδοσία, διαφάνεια, ολοκληρωτισμός, λαϊκισμός, φασισμός, κίνημα, διεκδικήσεις, νομιμοφροσύνη, επανάσταση του αυτονόητου και χιλιάδες άλλα διατυπώθηκαν από πολιτικούς διανοητές, άλλοι παλιά, άλλοι πρόσφατα.
Το να δίνεις μια γλώσσα και πλαίσια σκέψης μάλλον είναι σπουδαίο πράγμα. Γιατί ο άνθρωπος είναι ο μόνος σ'αυτόν τον πλανήτη που σκέφτεται και μιλά. Αφού σκεφτεί, έπειτα δρά.

(Σημείωση: και άλλα επαγγέλματα συνεισφέρουν στην ίδια γλώσσα, ιδίως σε πιο εξειδικευμένους τομείς. Καλό  είναι να αρχίσουμε να παραθέτουμε και τις πηγές μας, δηλαδή από πήραμε τί).

Ευχαριστώ,

Δημήτρης Κιούκιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License".